Θεόδωρος Θάνος: Το αφήγημα περί κοστολόγησης του προγράμματος

Θάνος Θεόδωρος

Θεόδωρος Θάνος

Ένα από τα επιχειρήματα για την ποιότητα του προγράμματος ενός συνδυασμού είναι η κοστολόγηση του.

Τι είναι κοστολόγηση ;

«Κοστολόγηση είναι η διαδικασία με την οποία προσδιορίζεται το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος. Η κοστολόγηση είναι ένα λογιστικό σύστημα στο οποίο καταχωρούνται, κατατάσσονται και απεικονίζονται οι δαπάνες κατ’ είδος που προσδιορίζουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών. Συνεπώς, με τη διαδικασία της κοστολόγησης, υπολογίζεται το κόστος κάθε λειτουργίας της επιχείρησης»*.

Κάποιοι συνδυασμοί αναφέρουν συνεχώς ότι έχουν ένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Διάβασα το πρόγραμμά τους, αλλά πουθενά δεν διάβασα για το κόστος έστω και ενός έργου ή μιας δράσης. Το μόνο που αναφέρεται είναι η πηγή/οι πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες είναι συγκεκριμένες ανάλογα με το είδος του έργου/δράσης. Αυτό, όμως, δεν είναι κοστολόγηση.

Κοστολόγηση σημαίνει να αναφέρει πόσο κοστίζει ένα έργο. Πουθενά, σε κανένα πρόγραμμα, όμως, δεν αναφέρεται αυτό, δηλαδή, σε κανένα πρόγραμμα δεν υπάρχει κοστολόγηση. [Και σωστά δεν υπάρχει κοστολόγηση, γιατί ο υπολογισμός του κόστους ενός έργου μεταβάλλεται καθώς επηρεάζεται από πολλούς μεταβαλλόμενους παράγοντες]. Το μόνο που θα μπορούσε να υπάρχει είναι μια εκτίμηση και αυτή με πολλές επιφυλάξεις.

Επομένως; Γιατί κάποιοι/ες αναφέρονται σε [ανύπαρκτη] κοστολόγηση του προγράμματος του συνδυασμού τους;

Είτε προσπαθούν να δημιουργήσουν [ανεύθυνα] ένα ακόμη [αδύναμο] αφήγημα,

Είτε δεν γνωρίζουν τι είναι κοστολόγηση

[ή και τα δύο ;]

*Πηγή: https://ocp.teiath.gr˃file.php˃παρουσιάσεις

Θεόδωρος Θάνος

Καθηγητής Πανεπιστημίου

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Με τον ΣΥΝδυασμό “Ανοιχτοί Ορίζοντες” του Σωτήρη Παπαχρήστου


Μοίρασε το στο Facebook   Μοίρασε το στο Twitter

Μετάβαση στο περιεχόμενο