Θεόδωρος Θάνος – Απο-Προς/χωρήσεις: Κάτι σαν μεταγραφές;

Θάνος Συνέντευξη

Λίγο πριν τις διακοπές και την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, της Παναγίας, θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια αναφορικά με τις αποχωρήσεις κάποιων μελών από κάποιον συνδυασμό και την προσχώρησή τους σε άλλον (αντίπαλο) συνδυασμό.

Πράγματι, όλο αυτό το διάστημα παρατηρούμε αποχωρήσεις κάποιων μελών από έναν συνδυασμό, οι οποίες, συνήθως, καταλήγουν σε προσχωρήσεις σε έναν άλλο (αντίπαλο) συνδυασμό, δηλαδή γίνονται κάτι σαν μεταγραφές.

Οι αποχωρήσεις από ορισμένους συνδυασμούς και η προσχώρησή τους σ άλλους, γεννά ερωτήματα σχετικά με τους λόγους αποχώρησης. Γιατί κάποιος/α αποχωρεί από έναν συνδυασμό, στον οποίο έχει δηλώσει υποψηφιότητα και στη συνέχεια εισχωρεί σε κάποιον άλλο συνδυασμό;

Η απάντηση, συνήθως, είναι η εξής: «Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μου στον συνδυασμό που είχα πάει και έτσι αποφάσισα να αποχωρήσω και να πάω σε έναν άλλο συνδυασμό που είναι “καλύτερος”».

Την απάντηση αυτή κάποιος/α δυσκολεύεται πάρα πολύ να την πιστέψει ή μάλλον ενδέχεται να μην την πιστεύει καθόλου. Κι αυτό, γιατί η απάντηση αυτή εγείρει δύο ερωτήματα/υποθέσεις :

Ερώτημα/Υπόθεση-1: Μπορεί κάποιος/α να είναι τόσο επιπόλαιος/η ώστε να θέτει υποψηφιότητα σε έναν συνδυασμό και μετά να καταλαβαίνει ότι δεν του/της «ταιριάζει»; Τι είναι ένας συνδυασμός, πίτσα ή άλλο φαγητό που το δοκιμάζει και λέει «Α, τελικά δεν μου αρέσει, θα πάρω κάτι άλλο» ; Κάποιος/α όταν αποφασίσει να (εκ)θέσει τον εαυτό του/της υποψήφιο/α σε έναν συνδυασμό προηγουμένως «ζυγίζει» όλες τις παραμέτρους της συμμετοχής του στον συνδυασμό αυτό, στη συνέχεια κατασταλάζει, αποφασίζει και στο τέλος, βέβαιος/α, πλέον, θέτει υποψηφιότητα. Αν δεν είναι σίγουρος/η, τότε δεν θέτει υποψηφιότητα, περιμένει να δει, να γνωρίσει, έτσι ώστε να είναι σίγουρος/η όταν αποφασίσει. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε, φαίνεται/υποθέτει κάποιος/α, ότι είναι επιπόλαιος/η.

Ερώτημα/Υπόθεση-2: Είναι εύκολο κάποιος/α να είναι επιπόλαιος/η και να «εκθέτει» τον εαυτό του/της; Πιθανολογούμε πως όχι. Επομένως γιατί αποχωρεί από τον έναν συνδυασμό και πηγαίνει στον άλλον ; Ποιοι λόγοι υπάρχουν; Μήπως έχουν γίνει ταξίματα, για διορισμούς και τέτοια ; Τι ακριβώς ; Ας αναλογιστούμε τις απαντήσεις.

Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η αλλαγή αυτή της απόφασης των υποψηφίων, ασφαλώς, συνδέεται με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους, γιατί κάθε τι που κάνουμε μας χαρακτηρίζει.

Ακόμα, και μία «τίμια» απόσυρση για προσωπικούς, επαγγελματικούς, κ.λπ λόγους ενδεχομένως να εμπεριέχει άλλους λόγους, που ο υποψήφιος και η υποψήφια που αποχωρούν δεν θέλουν να κάνουν γνωστούς. Ποιοι είναι οι αυτοί λόγοι ; Ας σκεφτούμε κάποιους…

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις για να τις αποκωδικοποιήσουμε και γιατί όχι να τις αποδομήσουμε, θα πρέπει να θέτουμε κριτικά ερωτήματα κάθε φορά.

ΥΣ. Αυτές τις μεταγραφές που γίναμε μάρτυρες το διάστημα αυτό κατά τη συγκρότηση των συνδυασμών για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, δύσκολα τις συναντά κανείς ακόμα και στο ποδόσφαιρό, στο οποίο οι μεταγραφές έχουν την τιμητική τους. Αλήθεια, δεν θυμάμαι, μπορεί όμως και να μου διαφεύγει, ένας ποδοσφαιριστής να ανακοινώνει ότι είναι σε μια ομάδα και μετά να φεύγει και να ανακοινώνεται σε άλλη, όπως έγινε με κάποιους/ες υποψήφιους/ες, οι οποίοι/ες είχαν ανακοινωθεί σε κάποιον συνδυασμό και στη συνέχεια αποχώρησαν και ανακοινώθηκαν σε άλλον συνδυασμό.

Θεόδωρος Θάνος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Συνδυασμός «Ανοιχτοί Ορίζοντες»
Με Υποψήφιο Δήμαρχο τον Σωτήρη Παπαχρήστο


Μοίρασε το στο Facebook   Μοίρασε το στο Twitter

Μετάβαση στο περιεχόμενο