Θεοδ. Θάνος: Πολιτικός πολιτισμός στο προσκήνιο αλλά πολιτική τοξικότητα στο παρασκήνιο;

Θάνος Συνέντευξη

Μάθαμε και την έννοια «πολιτικός πολιτισμός» ή στην πραγματικότητα όχι ;Τι είναι λοιπόν ο «πολιτικός πολιτισμός»;

Να χαιρετάμε τον αντίπαλο υποψήφιο σύμβουλο και την αντίπαλη υποψήφια σύμβουλο και να ευχόμαστε «καλή επιτυχία»; Θα έλεγα ΝΑΙ, είναι πολιτικός πολιτισμός.

Να αναφερόμαστε στον αντίπαλο με επιχειρήματα και όχι με λάσπη ; Θα έλεγα επίσης ΝΑΙ, είναι πολιτικός πολιτισμός.

Να υιοθετήσουμε μια ευγενή άμιλλα; Επίσης, θα έλεγα ΝΑΙ, είναι πολιτικός πολιτισμός.

Όταν χρησιμοποιούνται φωτογραφίες χωρίς αναφορά στην πηγή προέλευσης;  Ασφαλώς ΟΧΙ, θα έλεγα ότι δεν είναι πολιτικός πολιτισμός.

Όταν γίνονται σχόλια στο προφίλ κάποιου με υπαινιγμούς, όπως «πρόσεχε…»; Είναι εμφανές ότι ΟΧΙ, δεν είναι πολιτικός πολιτισμός.

Όταν γίνονται τηλέφωνα τύπου «μην βάζεις υποψηφιότητα σε αυτόν τον συνδυασμό, γιατί θα…..»; Σαφώς ΟΧΙ δεν είναι πολιτικός πολιτισμός, είναι ωμός εκβιασμός.

Όταν γίνονται τηλέφωνα ή επικοινωνίες πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω τρίτων τύπου «έλα στον δικό μας συνδυασμό, γιατί θα σου διορίσουμε το παιδί σου ….. ή θα σε μετακινήσουμε σε αυτή τη θέση….»; Φυσικά ΟΧΙ δεν είναι πολιτικός πολιτισμός είναι πολιτικό ρουσφέτι.

Όταν γίνονται τηλέφωνα ή αποστέλλονται μηνύματα με απειλές για να αποθαρρυνθεί κάποιος/α να κατεβεί με έναν συνδυασμό; ΟΧΙ δεν είναι πολιτικός πολιτισμός, είναι τραμπουκισμός.

Είναι σαφές ότι ο πολιτικός πολιτισμός δεν πρέπει να αφορά μόνο στο προσκήνιο, δηλαδή στο «φαίνεσθαι», αλλά ο πολιτικός πολιτισμός πρέπει να αφορά και στο παρασκήνιο, δηλαδή, στις προσωπικές επικοινωνίες, στα τηλέφωνα, στην αποστολή μηνυμάτων μέσω τρίτων…

Τι γίνεται λοιπόν υπάρχει πολιτικός πολιτισμός στο παρασκήνιο, στις προσωπικές επικοινωνίες ; Έχουν γίνει επικοινωνίες που αποτρέπουν κάποιους/ες να κατέλθουν ως υποψήφιοι/ες στις δημοτικές εκλογές; Έχουν γίνει επικοινωνίες που έχουν εκβιαστεί κάποιοι/ες να μην πολιτευθούν;

Υπάρχει, λοιπόν, πολιτικός πολιτισμός στο παρασκήνιο;

 

Ο Θεόδωρος Θάνος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Μετεώρων με το συνδυασμό του Σωτήρη Παπαχρήστου «Ανοιχτοί ορίζοντες»


Μοίρασε το στο Facebook   Μοίρασε το στο Twitter

Μετάβαση στο περιεχόμενο